Няма да има общинска комисия, която да проверява обществените поръчки в Русе

17:32, 16 юли 15 / Политика 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното си заседание Общински съвет отхвърли предложението на Стефан Бучаков (ВМРО) за създаване на нарочна комисия, която да провери за нередности проведените обществени поръчки в Общината. 

По време на обсъжданията предходната седмица, постоянната комисия по Законност, обществен ред и сигурност излезе със становище, че предложението е незаконосъобразно, и не съответства на Закона за местно самоуправление и местна администрация. По време на обсъждането в зала бе изразено и становището на правния отдел, в лицето на началника му Соня Станчева, че Общински съвет няма подобни правомощия над процедурите по обществени поръчки. Освен това, в ЗОП ясно са разписани институциите, които имат подобни правомощия. Що се отнася до предложения за промяна в ЗОП, единствено ресорната Агенция има право на подобна законодателна инициатива. 

Александър Неделчев (БСП) заяви, че общинските съветници имат право да са информирани за това какво се случва с обществените поръчки в Общината, и направи предложение текста да бъде преформулиран, за да не противоречи на закона. Според новия текст, евентуална бъдеща комисия трябва да провери единствено дали има установени нарушения в процедурите. 

Емил Милушев (ГЕРБ) от своя страна коментира, че подобна комисия по никакъв начин не би установила засегнатите нередности - например защо на много от конкурсите се явява само един участник; и в голямата си част ще бъде само пожелателна.

Въпреки че текстът бе коригиран да отговаря на законовите изисквания, предложението бе отхвърлено с 18 гласа "Против", 11 "За" и 6 "Въздържал се". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама