Д-р Росица Здравкова: Ние, българите, не умеем да се пазим от слънцето

17:33, 16 юли 15 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броят на младите жени на възраст между 20 и 30 г., които заболяват от рак на кожата, се е увеличил драстично в последно време. Това каза в интервю за София topnovini.bg общопрактикуващият лекар д-р Росица Стоянова. Тя обясни, че през последните години UV лъчите през лятото са много по-вредни от преди. Това е и причината за ръст при заболялите от меланома млади жени.

„Ние, българите, не умеем да се пазим от слънцето. Освен това у нас я няма практиката, когато се повишат температурите, да се измерва интензивността на UV лъчите. Постоянно нараства броят на жени и момичета, които се разболяват от меланома малигнум. И това лято ще е опасно от тази гледна точка, затова трябва много да се внимава с излагането на слънце“, предупреждава д-р Здравкова.

Тя се обърна и към възрастните хора с предупреждение, че не трябва да излизат от вкъщи преди 17 ч. Те са най-уязвими по време на горещините, тъй като повечето възрастни хора са с високо кръвно налягане и сърдечни проблеми.

„Трябва да пият много течности, да не се хранят с мазни храни и да намалят като цяло количеството на храната. Течностите трябва да са повече от 2 л. Не е здължително да са студени или да е вода“, каза д-р Здравкова.

Специалистите имат съвети и за активната част от обществото. Имайки предвид динамичното ежедневие, дори и младите хора за застрашени от прегряване. Пиенето на течности важи за всички, като газираното и алкохолът не се препоръчват от лекарите.

„Както и да ви се налага да се обличате за работа, трябва дрехите да са адекватни за времето. В никакъв случай не трябва да се носят дълги ръкави и тежки дрехи, които допълнително да затрудняват сърдечната дейност. В това топло време и сърцето страда и работи в по-затруднен ритъм. То има нужда от повече кислород. Дехидратацията на организма води до затрудняване на сърдечната дейност. Затова трябват течности. Който иска, може да пие нискоалкохолни напитки, но в никакъв случай концентрати“, предупреди д-р Здравкова.

Ако сте си вкъщи, е препоръчително в най-топлите часове да изолирате слънцето с щори или пердета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама