Пенсионната реформа „Калфин“ пренебрегна идеите на реформаторите

17:41, 16 юли 15 / Политика 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ключови параметри от пенсионната реформа, предложена от Министерски съвет и в частност Министерството на труда и социалната политика, бяха приети на второ четене в ресорната парламентарна комисия, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Текстове в кодекса бяха подкрепени от ГЕРБ, АБВ, ДПС и БДЦ. Реформаторите и Патриотичния фронт гласуваха против заедно с депутатите на БСП. 

Проектът предвижда плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за масовата трета категория труд. 

Стажът за пенсиониране също ще се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г. 

За лицата, които нямат изискуемия осигурителен стаж, който е не по-малко от 15 години, се предлага също плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Тя трябва да достигне през 2029 г. 67 години. 

Не бе приета идеята на Реформаторския блок за хората, родени между 1960 г. и 1970 г. да избират дали да се осигуряват изцяло в НОИ или и в частен фонд, а за останалите да се запази задължителният "капиталов елемент".

Корнелия Нинова припомни, че оглавената от нея временната парламентарна комисия за оценка на на състоянието на пенсионните дружества в България, се е занимавала точно с тази точка от законопроекта. 

Предложението за внасянето на текста дойде от Министерството на финансите. „От три месеца не могат да изчислят и да дадат финансова обосновка как това ще се отрази върху размера на пенсиите на хората в бъдеще. До днес нямаме отговор от финансовия министър Владислав Горанов и това е една от причините ние да не подкрепим идеята“, каза Нинова. 

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт няма оценка от въздействието на този свободен избор и прехвърляне на средства в Сребърния фонд. 

„Ние имаме сериозни съмнения, че чрез този фонд българските граждани ще бъдат ощетени, затова предлагаме свободен избор. Предлагаме и възможности, чрез които хората да имат реалния избор между два вида пенсии“, посочи патриотът. 

Според лидера на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев тук става дума за политически въпрос. „Това е път към отмяната на втория стълб на пенсионната система и сливането му с третия. Това е посоката, в която тези промени водят“, категоричен бе той. 

Приетите изменения предвиждат гражданите сами да избират къде да отиват парите и вноските им за социално осигуряване. Предоставя се възможността всеки сам да избере по кой от осигурителни стълбове да бъдат преразпределяни – към Национален осигурителния институт (НОИ), респективно в Сребърния фонд или към частни пенсионни фондове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама