Художничка от Иран гостува с изложба в Плевен

18:39, 16 юли 15 / Култура 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Втора изложба на иранската художничка Махин Бахтиари бе открита тази вечер в Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен. Експозицията включва рисунки и живопис. Авторката е гостувала със своя експозиция преди четири години, когато творбите, които е показала също са били 32, както и в настоящата експозиция.

Изложбата „Рисунки и живопис“ е организирана със съдействието на Ванко Найденов, а поздравителен адрес от името на кмета на Община Плевен проф.д-р Димитър Стойков поднесе Йонита Иванова, началник отдел „Образование и култура“. За творчеството на Махин Бахтиари говори главният уредник на ХГ „Илия Бешков“ Антония Караиванова, която посочи, че за иранската художничка са интересни както самотния бряг, стръкчетата трева, така и силуетите на прегръщащите се хора.  

Махин Бахтиари е родена в Техеран, където завършва средното си образование, след които заминава за Германия за обучение по бизнес организация и ръководство. Днес има собствен външнотърговски бизнес в столицата на Иран.

Връзките й с България датират от 1970 г., когато се запознава с големите имена в българското изобразително изкуство, опера и класическа музика. В Плевен тя е впечатлена от Светлин Русев и Георги Борисов, които провокират любопитството към живописта.

Следват самостоятелните изяви в изящното поприще: 2001 г.: първа самостоятелна изложба в Техеран; участие в три общи представителни изложби в Иран, както и втора самостоятелна експозиция в една от най-реномираните галерии на Техеран през 2008 г. Днес Махин Бахтиари е пристрастена към експеримента: работи върху платно както голямоформатни така и камерни композиции; редува „ал фреско” с багри върху дърво и картон; обича поезията и има своя издадена стихосбирка.

Изложбата може да бъде разгледана до 10 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама