Пловдив посрещна светите мощи на Солунския чудотворец (снимки и видео)

18:42, 16 юли 15 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици пловдивчани се стекоха в катедралния храм "Света Богородица" днес, за да посрещнат частица от светите мощи на свети Димитрий Солунски.

Светинята пристигна под засилена охрана от полицейски коли и мотоциклетисти от специализираното звено "Сигма", видя репортер на Пловдив Topnovini.bg. Заради голямата жега бяха подсигурени бутилки с минерална вода и линейка.

Дясната ръка на светеца, наричан с любов от народа Солунския чудотворец, бе донесена от Гърция от архимандрит Атинагор, протосингел на Негово високопреосвещенство митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон.

Под звуците на военен оркестър, звъна на църковните камбани и гръм на фойерверки литийното шествието с мощите на светеца потегли към митрополитския храм "Света Марина".

Колоната, водена от Пловдивския митрополит Николай и множество свещеници, църковни хоругви и иконата на Света Богородица, премина тържествено по главната улица.

Храмът "Света Марина" ще остане отворен през цялата нощ, за да могат всички желаещи миряни да се поклонят пред светите мощи.

В утрешния ден, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, митрополит Николай ще отслужи празнична света литургия от 9 часа в присъствието на митрополити - членове на Светия синод на БПЦ, епископи и свещеници. Вечерта светите мощи на Солунския чудотворец ще бъдат отнесени обратно в епархията, от която са донесени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама