Край Созопол откриха гробница – феномен за археологията (снимки)

19:09, 16 юли 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Археологът проф. Казимир Попконстантинов откри гробница на висш духовник на остров Свети Иван до Созопол. Находката се намира съвсем близо до мястото, където преди 5 години ученият намери реликварий с частици от мощите на св. Йоан Кръстител (Предтеча).

Гробницата датира от времето, когато е построена първата базилика на острова – края на 4-и, началото на 5-и век след Христа. Въз основа на намерена верижка, която е придържала кандило, се прави предположението, че там е погребан уважаван духовник. Възможно е това да е бил първият игумен на манастира.  

„Тази гробница е феномен в българската археология. Имаме много открити гробници, като например тази в църквата „Св. София“ в столицата, но те са по-друг тип. А тази тук е гробница в манастир, която отразява гробищните практики и начина за погребване на монасите. Откриването й е принос не само за българската, а за християнската археология като цяло“, заяви проф. Попконстантинов.

Тленни останки на човек в гробницата не са намерени, но археологът се надява да ги открие впоследствие сред разкопките на същия манастир. По размерите на лобното място, което е дълго около 2 метра, се съди, че погребаният човек е бил доста висок и тежък.

Между 100 и 300 туристи на ден посещават остров Свети Иван, за да се поклонят пред мястото, където са открити мощите на Йоан Кръстител, съобщи още Казимир Попконстантинов. Най-ценните предмети, намерени там, ще бъдат показани в изложба. Тя се открива на 25 юли в Археологическия музей в Созопол. Ще бъдат наредени около 40-50 находки, като сред тях е изключително ценна надгробна плоча с размери 2,30 метра, върху която има надпис на гръцки език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама