Черният габровски котарак гостува в "Двореца" в Балчик

19:19, 16 юли 15 / Култура 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложбата „Да живее карнавалът!“ е подредена от днес в арт галерия „Тунела“ на държавния културен институт „Двореца“ в  Балчик. С нея гостува Домът на хумора и сатирата в Габрово.

В изложбата са показани фотоси от маскаради отпреди повече от 85 години, флайери от карнавалите по света, тъй като Габрово поддържа връзки с над 200 карнавални града. Организаторите са подбрали маски, костюми, карнавални атрибути и аксесоари, снимки, плакати, илюстриращи различни моменти от габровския карнавал. Желаещите могат да се снимат за спомен със специално подготвените за целта костюми и да усетят магията на карнавалното преобразяване.

„Изложбата “Да живее карнавалът!“ Ви призовава да усвоите още една форма на забавление. Защото веселие не е само да стоим около масата и да пеем песни. Веселие е да си сложим карнавална шапка и  маска и така да отмахнем всичката лошотия и веднъж да бъдем различни", каза при откриването на изложбата Татяна Цанкова – директор на Дома на хумора и сатирата.

Тя припомни историята на карнавала в Габрово, който тази година чества 60 години от възстановяването му през 1965 г. Той е прекъсвал само два пъти - през Втората световна война и по време на кризата през 90-те години на миналия век. Гостите на „Двореца“ могат да се снимат и с популярната черна габровска котка, която всяка година напуска Дома на хумора и сатирата, за да предвожда ритуалното шествие. Показан е и часовникът, който показва началото на карнавалния сезон в цял свят – 11 ноември в 11 часа и 11 минути, когато започва „Петото” годишно време – карнавалното, което се почита  от габровци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама