Реформатори, патриоти и БСП - категорично против подуправителите на БНБ

19:36, 16 юли 15 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Избирането на подуправителите на БНБ няма да е толкова безпроблемно, както това на новия гуверньор Димитър Радев.

Радев възмути повечето групи в НС с предложението си за втори мандат на двама от сегашните подуправители – Калин Христов и Димитър Костов, макар и с частична промяна в ресора. Той предложи само едно ново лице – Нина Стоянова.

По-рано днес в парламента от БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт обявха, че няма да подкрепят предложенията. От АБВ пък още нямали решение, но и те ималби резерви към повторението на имената. ДПС, които не участваха в гласуването на Радев, обаче смятат, че трите номинации осигуряват приемственост. Според „Дневник“ в кулоарите на парламента вече върви слух, че трите имена са съгласувани с ДПС още преди избора на Радев, и вероятно от движението ще ги подкрепят.

ГЕРБ и ДПС общо имат едва 120 гласа.

Липсата на мнозинство обаче не е проблем, тъй като за избора са необходими 50% плюс един глас от присъстващите в залата, а не от всички народни представители. Тоест всичко зависи от броя регистрирали се депутати за осигуряване на кворума.

По-късно към критиците на екипа на Радев се присъедини и „Протестна мрежа“, която публикува на сайта си позиция, озаглавена „Как ще върнете разклатеното доверие в банковата система?“.

След половинчатия и изкривен доклад на парламентарната комисия за причините за фалита на КТБ, виждаме втори обезпокоителен знак от сегашното коалиционно управление – начина, по който беше гласуван от парламента новия управител на БНБ Димитър Радев и начина, по който предстои да се гласуват предложените от него подуправители Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова, пише в документа.

Според „Протестна мрежа истинска дискусия по проблемите на разклатената банкова система липсваше и отново цялата процедура по избора на управител централната банка маскираше предварително взето решение – точно както бе гласуван и управлявалия два мандата досегашен управител на БНБ Иван Искров. "Липсваше както конкретика, така и принципна дискусия за начина, по който законово се урежда банковия надзор и какви са неговите функции и отговорности, посочват те.  

"Особено сме притеснени от предложението бивш финансов министър от времето на баковите фалити през 1996-97г. да поеме надзора на банковата система", казват още от организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама