Предлагат един ден в седмицата столичните музеи да работят безплатно

20:51, 16 юли 15 / Култура 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един ден отседмицата, в който всички музеи и галерии да работят безплатно. Тази възможност беше обсъдена на днешната среща в Министерството на културата. Тя беше продължение на започнатото този месец обсъждане, което цели осигуряването на пълноценен достъп на младите хора до културните ценности и духовния живот в столицата.

Ден на отворените врати има в галериите и музеите в повечето европейски столици. Ако тази идея се осъществи и в София, това ще даде възможност на деца, ученици и педагози да се докоснат до изкуството и културата.

На срещата присъстваха министърът на културата Вежди Рашидов, образователният министър Тодор Танев, председателят на Комисията по култура и медии в НС Полина Карастоянова и Янка Такева, която е председател на Синдиката на българските учители.

Идеята да пряк достъп на учениците до изкуството ще бъде подкрепена от министър Рашидов. Той каза, че е готов да изнесе открит урок пред деца в Националната галерия „Квадрат 500” в самото начало на новата учебна 2015-2016 година.„

Участниците в срещата се обединиха и около идеята за търсене на нови форми на представяне на изкуството пред учениците. Необходимо е също така в професионалното обучение да има и програми за специална подготовка на специалисти по музейно дело.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама