Държаха шест часа на ГКПП Кардам три автобуса с украински туристи

21:54, 16 юли 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За това, че шест часа са държани на ГКПП Кардам три автобуса, пълни с украински туристи, които са пътували за Слънчев бряг, алармира Иван Иванов – председател на Бургаската регионална туристическа камара. В писмо до вицепремиера и министър на вътрешните работи той твърди, че „групите не са обслужени бързо и навреме поради недадено „дарение“ –подкуп на автобус от 100 – 150 – 200 евро".

Туристите е трябвало да пристигнат в 13:00 часа в курортния комплекс „Слънчев бряг“, където ще почиват 10 дни, вместо това обаче идват 6 часа по-късно.

Пред Бургас Topnovini.bg собственикът на туроператорската фирма, която организира ваканцията на украинците, каза че туристите са били настанени в хотел „ Делта Палас“ едва към 19:00 часа. Той подчерта, че регистрацията им в почивната база е трябвало да стане най-късно в 13:00 ч. Сред пътуващите е имало много малки деца и възрастни хора, които едвам са издържали.

„В 09:00 часа са били на Кардам и са ги държали до 15:00 часа. Едва тогава са им върнали паспортите. Граничните служители работят бавно, искат да им се дадат пари, за да имат стимул за работа. Иначе един автобус го обработват два часа с 50 пасажера вътре“, коментира гневно Пенчо Желев, собственик на ЕТ „Елена Желева“.

„Взеха паспорите, удариха по един печат, после известно време стояха, докато вземеха следващия. Всички туристи бяха възмутени от отношението на граничните полицаи към тях и казаха, че едва ли ще повторят подобно пътуване. Нямаше къде да отидат до тоалетна малките деца, нито откъде да пият вода, а служителите стояха с ръце в джобовете. Дори не се извиниха за забавянето“, разказа ръководителят на групата - украинката Олга.

Жената допълни, че хората са загуби цял един ден от почивката си, за който са си платили не малко пари. Вместо за обяд, дошли скапани в курорта чак за вечеря само, за да се нахранят и легнат. Олга е категорична, че никой от пътуващите не е имал проблем с документите и няма как това да се изтъква като причина за забавянето им на границата. Ръководителката разказа още, че от години пътува по една и съща дестинация, всяка неделя и четвъртък. Случай като този обаче не е имала скоро.

Добрич Topnovini.bg потърси за коментар началника на Гранична полиция – Генерал Тошево, Руслан Томов. Той обясни, че въпросните автобуси с украински туристи наистина са се забавили на ГКПП Кардам. Освен тях, на граничния пункт са чакали още четири автобуса с туристи. "Имало е лек технически проблем със системата. Освен това, по щат пунктът се обслужва от двама служители, като само един работи на гишето и това бави обслужването на гражданите", заяви Томов.

Поради възникналото напрежение, началникът на пункта също се е включил в работата. Отскоро на ГКПП Кардам имало и система за противоядрена защита, през която преминават всички, и това също бавило обслужването. По думите на Томов системата, която обработва документите закъснява, когато паспортите са на граждани на Молдова или Украйна. Има случаи, когато изобщо не ги чете и се налага ръчно въвеждане на информацията, каза той. Личните документи от тези страни били по-некачествени като изпълнение и четците на нашите пунктове не винаги могат да ги разкодират.

Началникът на Гранична полиция – Генерал Тошево, категорично отхвърля обвиненията за искан или очакван подкуп.

В писмото до Румяна Бъчварова председателят на регионалната туристическа камара в Бургас моли да назначи незабавна проверка по случая.

„Нанесеното огорчение на тези деца, семейства и възрастни ще остане завинаги като 1-во впечатление на негостоприемство и недоброжелателство към друг славянски народ. Моля за Вашата спешна намеса и търсене на отговорност от виновните лица“, се казва още в писмото.

Пенчо, който от 2000 година организира екскурзии само за украински туристи, е убеден, че по този начин туризъм няма как да бъде развиван в страната ни. Надява се случаят да стигне до когото трябва и проблемите с преминаването на чуждестранни туристи през българската граница да не се превръщат всеки път в кошмар и лош спомен за България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама