Национален конкурс “Кино в длан” организира НЧ “Добри Войников” в Шумен

07:54, 19 юли 15 / Култура 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национален конкурс “Кино в длан” организира Народно читалище “Добри Войников” и действащият към него киноклуб “Мадарски конник” в Шумен, съобщиха организаторите. Творческата надпревара за заснемане на кратки филми с мобилни устройства е първата по рода си в България.

Съорганизатор на проявата е Катедрата по журналистика към Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”.

Председател на журито е продуцентът от “Аудиовидео Орфей” Александър Донев, а за членове на комисията са привлечени телевизионерът Бойко Василев и режисьорът Стилиян Иванов.

По регламент всички материали трябва да са с времетраене от една до пет минути, заснети с мобилен телефон, таблет или друго мобилно устройство с вградена камера.

Правилата позволяват участието на български и чужди граждани, като екипът по създаване на филма може да включва неограничен брой членове, но за автори се регистрират до четирима от творците.

Заявените за участие филми трябва да бъдат предварително монтирани, а за създаване на окончателната версия могат да се използват специални визуални и звукови ефекти, музика, надписи и др. Кандидатстващите в конкурса филми трябва да се заснемат специално за фестивала и не трябва да са представяни на други форуми, качвани предварително в интернет, показвани на обществени събития или в социалните мрежи.

Няма ограничение при тематиката, жанра и вида кино – игрално, документално, анимационно и научно-популярно на регистрираните за участие филми.Чуждоезиковите филми, трябва да бъдат снабдени с български или английски субтитри и анотация на български или английски език.

Всеки автор или екип от автори може да регистрира за участие във фестивала до три филма. Няма възрастово ограничение за авторите.

Конкурсът “Кино в длан” има собствен ютюб канал и фейсбук страница, където готовите творби се публикуват. Публиката има възможност да види селектираните филми на интернет страницана на фестивала и гласуване на зрителите.

Крайният срок за приемането на конкурсните творби е 15 ноември.

Награждаването е предвидено за януари 2016 г.

В момента авторите имат възможност да публикуват филмите на уеб страницата на “Кино в длан”.

За участие няма да се допускат порнографски, рекламни, будещи расова или етническа нетолерантност материали. Наградният фонд на конкурса е 3000 лв.

По време на фестивалната програма ще бъдат организирани майсторски класове на водещи режисьори и журналисти.

Целта на фестивала „Кино в длан“ e популяризацията на независимото филмово творчество с помощта на модерните мобилни технологии и предизвикателство към младите хора за творческо мислене и изразяване на гражданска позиция.

Амбицията на организаторите на Националния конкурс “Кино в длан” е той да стане традиционен форум за изява на млади творци.

Подробна информация за правилата и регламента за участие в надпреварата са публикувани на сайта mkino.org.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама