Вземат унгарски опит за превенция на изоставянето на деца в Търговище

08:04, 19 юли 15 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Търговище ще прилагат унгарски модели за подкрепа на деца и семейства в риск. Специалисти от Клуба на Нестопанските организации обсъждат възможности елементи от програмата, която се използва в специални центрове в Унгария, да бъдат включени в дейностите по превенция на изоставянето, които организацията предоставя в Търговище и региона. 

Идеята идва след работно посещение на консултанта Диана Якимова, част от екипа на Клуба в Унгария. Там тя наблюдава добрата практика на Детски къщи, в които се подпомагат деца и семейства от уязвимите групи в страната. Къщите са отворени през цялата година, като потребителите могат да ги ползват над 4 часа на ден.

Малчуганите, които ги посещават са на възраст до 5 години. За тях се предлагат услуги, подпомагащи ранното детско развитие. В специално обособени кътове техните родители упражняват различни домакински умения и грижи за децата- повиване, готвене, пране, чистене и др. В това им помагат и специалисти- социални работници и педагози.

В къщите се провеждат  и групи за подкрепа, по време на които родителите споделят своите затруднения и радости в отглеждането на децата и взаимно си помагат. Семействата биват подкрепяни и по време на домашни посещения, извършвани от специалисти от центровете, заедно с медицински сестри от тамошния домашен патронаж.

Целта на предлаганите в Детските къщи услуги е превенция на изоставянето и ранно идентифициране на рискове в уязвимите семейства с деца. Друга тяхна цел е да съдействат за ранното образование на малчуганите - наблюдения сочат, че децата, които ги посещават са по-добре подготвени за постъпването си в детска градина, в сравнение с други свои връстници. 

Днес в Унгария функционират 114 такива центрове. Дейността им е държавно делегирана. Къщите са построени по програмата за намаляване на бедността „Сигурен старт” и работят от 2003 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама