Откриват Илинденския събор в местността „Сборяново” край Исперих

08:09, 19 юли 15 / Култура 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди гости от страната се очаква да присъстват на Илинденския народен събор, който ще се проведе днес в местността „Сборяново” край Исперих. Сред  гостите на празника се очаква да бъдат кметът на община Исперих Бейсим Басри, областният управител Петър Василев и др.

Организатор на деветото поред издание на проявата е сдружението с нестопанска цел „Сборяново”, съобщи председателят на сдружението Стойко Николов. Той обясни, че празникът има вековна история, но провеждането му е прекъснато през 1947 г. През последните девет години той се организира и провежда от сдружение „Сборяново”.

По традиция съборът ще започне с отслужването на Света литургия в църквата в село Малък Поровец. По-късно в местността Сборяново камбанен звън ще посрещне гостите на събора.

От 11 часа проф. Пламен Павлов ще говори за православието в България. За 12 часа е предвидено началото на водосвет в чест на пророк Св.Илия и освещаването на курбаните.

След това присъстващите ще се  насладят на изпълненията на самодейни групи и състави от Исперих и съседните общини. На сцената ще се изявят и солови певци и танцьори, музикални групи и изпълнители.

Концерт ще изнесе и известната певица Нелина. Съборът ще завърши с нестинарско хоро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама