Детски музей на колела пристига в Цар-Симеоновата градина в Пловдив

09:01, 19 юли 15 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Детски музей на колела пристига днес в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Проектът гостува за втори път в града, като идеята е чрез безплатни тематични ателиета децата да бъдат запознати с основните периоди от историята на световното изкуство - праистория, древен Египет, древна Гърция, Средновековие, Ренесанс, импресионизъм, кубизъм и попарт.

Осемте ателиета на импровизирания музей на открито ще бъдат разположени на площ 200 кв. м в централния пловдивски парк. Те ще работят от 10 до 20 ч., с обедна почивка в най-горещите следобедни часове от 13.30 до 15.30.

Децата ще могат да създадат свои шедьоври, използвайки техники от различните периоди на историята на изкуството. След като преминат през всички тях, малчуганите ще имат възможността да станат куратори на музейната експозиция, като подредят в музея на колела специално създадените копия на най-великите произведения, и да получат диплома за преминатото обучение.

Водещи на ателиетата са студенти и дипломанти на Националната художествена академия с опит в работата с деца, както и служители доброволци от Societe Generale Експресбанк.

"Проектът е наша съвместна инициатива с фондация "Изиарт" и цели да покаже на децата, че историята на изкуството е една изключително интересна материя, стига да бъде предадена по интересен и достъпен начин. Така се опитваме да дадем нов поглед и разбиране върху творчеството като цяло и кой знае - може би сред посетилите Музея на колела ще бъдат открити неподозирани за самите деца и техните родители таланти и знания, които да дадат насока за бъдещето им развитие", сподели Мая Клевцова, ръководител отдел "Комуникации" към Societe Generale Експребанк.

"Поради огромния интерес през миналата година това лято отново сме в Пловдив. За нас това е стратегически град, не само защото беше избран за Европейска столица на културата 2019, но и заради пловдивските ни почитатели, които очакват с нетърпение проектите ни в града. Радваме се, че отново имаме възможността да представим Музея на колела", коментира Станка Желева, директор на фондация "Изиарт".

Следващите спирки на Музея на колела са в Благоевград - на 25 юли, София - 26 юли, Варна - 1 август, и Бургас - 2 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама