Радан Кънев: Войната между Христо Иванов и Сотир Цацаров бе инспирирана от медии

09:39, 19 юли 15 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Войната" между правосъдния министър Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров беше предизвикана от някои медии с няколко лъжливи, неверни твърдения, смята съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. "Знаете, че някои медии не са истински медии, а "бухалки". Те искаха да провалят съдебната реформа и измислиха тази война между Ивано и Цацаров", допълни той в ефира на bTV.

Кънев категорично отрече да иска да стане главен прокурор, каквито твърдения се тиражират в някои медите. "Това е истинска глупост. Това е амбиция, която няма да имам никога през живота си", отсече той. И допълни, че не е бил в конфликт с Цацаров. "Не притежавам томахавка, винаги само писалката е била моето оръжие", каза той.

Съпредседателят на Реформаторския блок обясни, че се е впуснал в политическия живот и държи толкова на съдебната реформа, защото по времето, в което е бил адвокат, е видял системата отвътре и колко корумпирана е тя. "И хората се интересуват от това - ще спре ли корупцията в съдебната система? И ако това ще помогне, ще се оттеглим от управлението. Но нека не предричаме неуспех", каза той.

Кънев отново изрази оптимизъм, че конституционните промени ще бъдат приети в зала. "Да се поставя реформа за реформа, подкрепа за подкрепа, е една много добра и широко приета практика във Великобритания, Швеция, Холандия и други страни", допълни той във връзка с "търканията" между Реформаторския блок и АБВ относно пенсионната реформа. "Нашата демокрация обаче не е дорасла за това", смята политикът.

Той коментира и разговора с ДПС, който се проведе по-рано тази седмица. "Не"-то на ДПС беше изненадващо меко, казаха "да" на реформата, на конституционната промяна, което е логично, защото те са една партия в стабилно състояние, а БСП е в тежка криза. На толкова сериозен политически разговор досега не съм присъствал", започна да разказва Кънев.

В този момент интервюто бе прекъснато от възрастна жена, която е преподавала 40 години в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя започна да го прегръща и да го гали по лицето, което смути политика. "Е, как да не му вярвам", отговори тя на въпрос на водещата. "Защо да не му вярвам - всичко, каквото е казал, остава. Ама кой го слуша?". Още по-бурна бе реакцията на въпрос за сравнение между Кънев и бившия председател на ДСБ Иван Костов. "Умираме за Радан, оня защо ми го казваш", ядоса се тя.

След това съпредседателят на Реформаторския блок продължи да разказва за разговора с ДПС. "Обсъдихме доста взаими атаки и стигнахме до общ извод - конфронтацията не е случайна и не е с ПР цели, а е естерствена. И произлива от факти", като посочи, че Блока и Движението са двете политически фракции, които създават сблъсъкът в този парламент. "Признахме и че твърдението, че ДПС има "военизиран" транспорт, е мит. Техните избиратели са сред най-капризните. И има известна прилика между нас и тях - техните и нашите избиратели наказват по един и същ начин - като си остават вкъщи", заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама