Горнобанци надделяха - общината ще ремонтира и закърпи част от улиците в квартала

10:45, 19 юли 15 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет улици в столичния квартал „Горна баня“ ще бъдат основно ремонтирани и асфалтирани, а други петнайсет ще бъдат настлани с фрезован асфалт, като това трябва да стане преди края на годината. Инициативният комитет на живеещите в квартала проведе поредната си среща в Столичната община, с категоричното искане институциите да обърнат внимание на състоянието на улиците в „Горна баня“, липсата на канализация и десетките проблеми в квартала, с които горнобанци живеят от години.

„Уговорката ни е пет от улиците, които са в най-лошо състояние, да са ремонтират основно, да се насипят с асфалт, за да са проходими зимата, а 15 да бъдат настлани с фрезован асфалт. Обясних, че тези, които ще са с фризован асфалт не трябва да са много стръмни улици, защото знаете, че този асфалт вече е употребяван. Не знаем колко ще издържи, но поне няма да си чупим колите“, разказа пред София topnovini.bg Дарина Лучанска, която е част от инициативния комитет и лично е присъствала на срещата в общината.

Дарина разказа, че в квартала нищо не е правено от поне 30 години. Това е причината проблемите с инфраструктурата да се натрупат.

„Огромна част от улиците в „Горна баня“ са много проблемни. Изключително занемарен квартал и много неглижиран от страна на институциите. Вследствие на протестите зимата, институциите разбраха, че ни има. Писали сме различни жалби до всякъде, но всички се правеха, че проблемът не съществува. След протестите те се задействаха. Проблемът е, че тук почти няма място, за което да кажем, че тук всичко е направено, че улиците са без дупки, че има тротоари. По-голямата част от улиците в „Горна баня“ са без тротоари“, каза Дарина.

Възстановяването на старата баня в квартала е още една от борбите на горнобанци. От години тя се руши и представлява риск за хората от квартала. Собственик както на банята, така и на другите два имота е Болницата по рехабилитация и физикална терапия в „Овча купел“. Инициативният комитет се свърза още преди месеци със зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той предложи ако не бъдат намерени финанси в Министерство на здравеопазването, с които да се извърши реставрацията на банята, да се потърсят алтернативни варианти.

Един от тях е МЗ да си върне санаториума в активите, включително и самата сграда. Другият – собствеността да се прехвърли на Столичната община. Дарина обясни, че въпреки разговорите, нищо не се е случило до момента. Затова горнобанци са пуснали сигнал до прокуратурата за безстопанственост на имота. Писмо е пуснато и до министърът на здравеопазването Петър Москов. Горнобанци, както и екипът на София topnovini.bg  очакваме отговор от д-р Москов. Законовият срок, в който трябва това да се случи, е 30 юли.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама