Деня на родолюбието отбелязват във Варна

11:20, 19 юли 15 / Култура 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден на родолюбието, посветен на миналото на Варна и на хората, оставили следа в историята на страната ,огранизират историци и общественици. Събитието е насрочено за 16 часа и ще продължи до 19 часа на бул. „Ген. Колев“ 54, ет.6.

В рамките на Деня на родолюбието ще се представят трима гост-лектори – професор Людмила Стоянова, Християн Облаков и екипът на образователния уеб сайт Българска история.

Първо своята лекция “ Пантеонът на Одесос” ще изнесе професор Людмила Стоянова. Тя ще говори за езическите божества и култовата обредност в древния Одесос, чийто горд наследник е Варна. С опора върху проучванията на поколения варненски археолози, в атрактивна електронна презентация към лекцията е представена картината на религиозните инвенции и религиозния живот в многовековния полис. Откроен е отгласът им в местното пластично изкуство и в монетарната система на града.

Втората лекция – „Достойните варненци“, ще бъде представена от Християн Облаков. Той ще запознае аудиторията с това доколко познаваме имената на достойните варненци, на които дължим съществуването и развитието на града.

В последния панел – „Урок по родолюбие“, екипът на „Българска история“ ще представи историите на бележити личности от родния летопис, допринесли за развитието на България след Освобождението. Всички те са пример за подражание и могат да ни покажат как да живеем по-достойно.

Входът за лекциите е свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама