На този етап ситуацията с антракса във Варненско е овладяна

11:46, 19 юли 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На този етап може да се смята, че ситуацията с антракса във Варненско е овладяна. Хората, които са били в някакъв контакт с починалия кравар от с. Млада гвардия, както и със заразеното месо, са добре. Нито един от тях няма оплаквания. Това съобщи за Topnovini.bg д-р Дочка Михайлова, изпълняващ длъжността началник на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна.

Късно снощи е приключило вземането на проби от 26 човека, сред които има и две деца.Те са от селата Млада гвардия, Бозвелийско и Страшимирово, както и от Девня, Провадия и Варна. На всички превантивно са изписани атнибиотици.

"Никой от тях не е проявил симптоми на някакво неразположение и тъй като болното животно е заклано на 7 юли, е минало достатъчно време и смятаме, че няма да има заболели”, обясни  специалистът. По думи на д-р Михайлова резултатите от пробите се очаква да бъдат обявени в следобедните часове в понеделник, 20 юли, или най-късно във вторник.

"Категорично не е възможно подобно заболяване като антракса да бъде пренесено чрез ухапване от комар. Нямаме такава информация и не можем да коментираме повече”, подчерта началникът на РЗИ – Варна. Варненските здравни инспектори нямат информация и за други скорошни случаи на този тип зараза, включително и извън страната.

След като на 18 юли стана ясно, че 53-годишен кравар от с. Млада гвардия е починал от антракс във варненската болница "Света Анна", бяха взети абсолютно всички мерки съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Наложена бе възбрана животните в село Млада гвардия да излизат на паша, както и за консумация на месо и мляко от фермата на починалия кравар. В понеделник започва ваксинация срещу заболяването антракс. Извършена е и дезинфекция от Гражданска защита на сметището край селото, както и на мястото, където е клано заразеното животно.

Неизконсумираното под формата на наденици месо е иззето. Предстои да бъде унищожено в екарисаж, след като се вземат проби. Такива са взети и от почвата, където е заклана болната крава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама