Местят Начо Иванов от двора на Търговската гимназия в Бургас

12:01, 19 юли 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъде преместен паметникът на бившия патрон на Търговската гимназия – Начо Иванов поиска общинският съветник Йордан Георгиев. Това става ясно от докладна записка, която един от най-дейните законотворци в града е входирал до Общински съвет. Предложението му е подкрепено от ръководството на Българския антифашистки съюз.

В момента паметникът се намира в двора на едно от най-елитните училища в морския град. Според общинския съветник Йордан Герогиев обаче 90% от учениците там изобщо не са чували кой е всъщност Начо Иванов. „Паметникът е „забравен“, неподдържан и липсват част от познавателните му елементи, като име и години. Клоните на прилежащите дървета изцяло са го закрили“, коментира Георгиев.

Проверка на Topnovini.bg на място установи, че бюст паметникът наистина почти не се вижда от избуялата наоколо растителност. Монументът на антифашиста едвам наднича от клоните на близките борове и го превръща е ненужна притурка към сградата на училището.

По думите на Георгиев ръководството на Търговската гимназия също е съгласно паметникът на Начо Иванов да бъде преместен, тъй като предвижда в тази част на двора да се строи класна стая, спечелена по европроект.

Българският антифашистки съюз също нямал нищо против паметникът да бъде поставен на друго място. Според Георгиев най-удачният вариант е монументът на антифашиста да се възстанови и позиционира в градинката до храм „Света Богородица”, където могат да го виждат повече бургазлии и гости на града. Средствата за това могат да дойдат от бюджета на Община Бургас и от делигираните средства на Търговска гимназия в равно съотношение.

Предложението предстои да бъде гласувано на 21 юли, когато ще се проведе поредното заседание на Общински съвет в Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама