Фракция в БСП се ожали, че Станишев не давал на партията да е лява (обновена)

12:17, 19 юли 15 / Политика 25 703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Отвън не ни дават да станем леви - например ПЕС, посолствата, те не ни дават". Това заяви един от номинираните за кандидат-кмет на БСП в София проф. Михаил Мирчев. Въпреки това обаче, "олевяването на БСП" започнало още миналата година с избирането на настоящия председател Михаил Миков.

На конференцията днес т.нар. "ляво крило" в Столетницата надъха електората за предстоящите местни избори. В полупразната зала "Александър Лилов" на ул. "Позитано" 20, събрала главно белокоси привърженици на партията, Обединението на левите социалисти изрази разочарованието си от "одесняването" на БСП, зависимостите на старото ръководство от олигархия, като похвали и самоотвержената борба на Миков, оплака се и от международното предложение.

"Какво ще направим, след като ПЕС е част от Вашингтонския консенсус и неолиберализма - как ще се преборим с тях", запита един от по-младите активисти. Но въпросът му остана без отговор.

Готвещият се да управлява столицата проф. Мирчев, който бе единственият от номинираните за кмет, който бе поканен, изрази горещите си симпатии към СИРИЗА и обясни, че връщането на БСП "към себе си стои зад ляв популизъм" и разпалено обясни как лявото в Европа "се връща към радикализирането на мисленето и всенародната политическа борба по площадите".

"Другари, БСП беше политически бушон в полза на зависимостите на своето ръководство, ние следвахме полулява политика". С тези думи политическият секретар на Обединението Петър Начев откри конференцията, като с тъга обяви, че "работническата класа е разпокъсана". Той също похвали настоящото ръководство на БСП, че е заело "ляв и независим от останалите политически субекти курс на развитие", като задочно също обвини бившия председател Сергей Станишев. "В БСП има дясно крило, но то трябва да поеме своята отговорност за състоянието на партията", отсече младият политсекретар.

Начев обвини и бесепарите по места, че продават партийното влияние, но не подмина и големия враг - десните. И особено настоящият кмет на столицата Йорданка Фандъкова, като й предложи тя да инвестира пари на София за произвдоствени мощности в Северозападна България.

"Време е олигархията да чуе българското "охи" за унищожаването на този народ", завърши пламенното си слово той.

Думата взе и кметът на община Троян Донка Михайлова, която също се изказа ласкаво за ръководството. А след това се похвали как лявото управление в общината й дава резултати, като даде и примери - как е намалила данъците, което всъщност е дясна мярка и как още се е борила с навлизащите от други градове търговци, като причината била, че това увеличавало конкуренцията и цените падали.

Не може да очакваме председателя на ПЕС да изговаря позициите на БСП. Нашата партия трябва да има собствен глас", отговори "лидерът на лявото крило" Янаки Стоилов.

В краткото си слово пред конференцията, той заяви, че БСП е "изправена пред решителен избор и трябва да направи голяма крачка, която е повече от направеното за последните 20 години". И предложи общините да имат собствена икономическа дейност - например, да гледат крави и да продават прдукцията евтино на детските градини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама