Борисов е убеден, че в петък НС ще приеме трите основи на съдебната реформа

14:23, 19 юли 15 / Политика 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надявам се и съм убеден, че в петък на гласуването в Народно събрание ще бъдат приети трите основни важни неща, свързани със съдебната реформа. Това каза пред журналисти в Кричим премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус”. 

По думите на премиера, разделянето на Висшия съден съвет (ВСС) на две части - съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите и усилването ролята на съдебния инспектор, са много правилна стъпка и за България, и за Брюксел. 

Премиерът припомни, че стратегията за съдебната реформа е приета в парламента с голямо мнозинство и поясни, че това се е случило след като разговарял с лидерите на политическите партии. „В понеделник и вторник ще намеря консенсус, убеден съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато е мотивирано, а каузата е в името на държавата и народа, те са изключително разбрани и диалогични хора”, каза още Бойко Борисов. „Много се радвам, че моите партньори в управлението Реформаторският блок разбраха, че с обиди и нападки не става”, каза още премиерът. 

По думите му, през последните дни е направено много, така че с дружни усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален, толерантен тон, в петък на първо четене ще минат тези три изключително важни неща. „Утре в 12.00 часа имам среща с президента Георги Първанов и неговата група в парламента”, каза още Борисов и добави, че във вторник сутрин ще има среща и с ДПС. „Разбира се говорил съм няколко пъти и с лидера на БСП – Михаил Миков, ще го потърся официално в сряда, за да разговарям и с него, защото по тези три точки не би трябвало и те да имат проблем”, каза още премиерът. Той изтъкна, че не е оставил никой друг да се занимава с тази тема. „Не съм бил настрана и изолиран, просто трябваше да извървим всички тези стъпки”, каза още Бойко Борисов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама