ЕП направи още една крачка към края на роуминга през 2017

16:16, 19 юли 15 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази седмица парламентарната комисия по промишленост в Европейския парламент (ЕП) даде своето одобрение за постигнатото предварително споразумение между ЕП, Съвета и Комисията, което предвижда край на роуминга в ЕС от 15 юни 2017 г. 

Новината идва на оплаквания на клиенти на български мобилен оператор, че при тяхно скорошно пътуване, са им начислени цени за пренос на глас и данни, по-високи от максималните разрешени от ЕК. 

На 30 юни 2015 г. преговарящите от Парламента, Съвета и Комисията постигнаха съгласие по регламента относно пазара на електронни съобщителни услуги. Споразумението за регламента предвижда установяването за пръв път на правила за мрежова неутралност в целия ЕС, които защитават отворения достъп до онлайн съдържание без дискриминация.

Междувременно цените на обажданията или на преноса на данни през мобилни телефони в чужбина ще продължат да падат. 

От 30 април 2016 г. до 14 юни 2017 г. ще има преходен период, в който операторите ще могат да налагат допълнителна такса над цената за местни услуги. Например, ако плащате 8 евроцента на минута за изходящо обаждане във вашата страна, обаждане в друга страна от ЕС няма да ви струва повече от 13 евроцента на минута.

Окончателното гласуване на законодателството в пленарна зала ще се проведе през есента (вероятно през октомври). Предвижда се регламентът да влезе в сила от 30 април 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама