Кораб удари водопровод на ВиК-Варна в плавателния канал

16:37, 19 юли 15 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Моторен кораб е останал без ход в канала "море - езеро" във Варна. Става въпрос за м/к MAXAL RAISE, плаващ под флага на Антигуа и Барбуда, пише Maritime.bg. След като излиза от пристанище "Одесос ПБМ" и се насочва към канала, отказва главният му двигател. 89-метровият съд е започнал да се носи към брега.

В опит да бъде овладяна ситуацията, капитанът на кораба разпорежда аварийно пускане на котва. При последващата маневра моряците установяват, че котвата не може да бъде прибрана. Оказва се, че единият й рог е под каналната помпена станция, която се намира на около 300 метра по посока езерото след Аспарухов мост.

За инцидента поотделно потвърдиха от Дирекция "Морска администрация" - Варна и ВиК - Варна. "Предприети са всички мерки за установяване на евентуални поражения", каза управителят на ВиК - Варна Валентин Вълканов. По думите му в началото на седмицата водолазен екип ще извърши подводен оглед, като водолазите ще извадят и котвата.

"Още през миналата седмица водолази отрязаха котвената верига, за да може корабът да се премести. Те казаха, че няма видими поражения, но ние трябва да извършим проверка", подчерта Вълканов.

Той отхвърли възможността от екокатастрофа, ако тласкателният тръбопровод е спукан. "Не мисля, че можем да говорим за екокатастрофа, просто целият мръсен канал на кв. Аспарухово щеше да се излее в езерото", подчерта той и добави, че това се е случвало преди изграждането на помпената станция.

MAXAL RAISE в момента се намира във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама