АБВ утре решава как да гласува за съдебните промени

16:55, 19 юли 15 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Утре от 15,30 ч. АБВ ще проведе заседание на Националния политически съвет, на което ще се вземе решение каква ще е позицията на партията и как ще се гласува в парламента предложението за промени в съдебната реформа. Това съобщи в Добрич зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той припомни, че именно АБВ е предложила към председателя на парламента да се изгради Съвет за съдебната реформа и в него да участват магистратурата като цяло, парламентарните политически сили и да се привлече солидна експертиза в лицето на академичната общност.

Той счита, че капацитети, като Любен Корнезов и Огнян Герджиков,  могат да са изключително полезни. Според него, „това са хора, които имат нужния опит, които познават системата и същевременно по никакъв начин не са обременени с всички щети, които сме нанесли с агресията срещу съдебната система.

По думите му, направеното до момента е показало неспособност на изпълнителната власт да организира дебат по проблема. Затова, според Петков, предложенията срещат сериозен и аргументиран отпор.

Петков бе категоричен, че в Коституцията е записано какво точно е в прерогативите на Велико народно събрание и попита защо някои партии избягват това, като заяви, че АБВ няма да участват в погазване на закона.

Зам.-председателят на АБВ припомни, че партията е предложила за праг за валидност на референдум да се приеме участие от 40 на сто на имащите право на глас. Според него, въпросите по темата за референдумите не се поставят ясно. „Ние като партии, неправителствени организации и общество продължаваме да бягаме от въпроса какво разбираме под „мажоритарен вот”. Вече показахме до какво извращение може да се стигне с мажоритарния вот – в 31 избирателни района, 31 мажоритарни вота. Това не е принцип, да не говорим, че има неравнопоставеност на отделните райони”, каза Петков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама