Георги Тошев откри Фестивала на плажното четене 2015

17:13, 19 юли 15 / Култура 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фестивалът на плажното четене 2015 г. стартира, като първи гост от срещите с автори на плажа с книга в ръка бе журналистът Георги Тошев. На плаж Моби Дик той представи книгата си за АББА.

АББА не са просто поп група, те са културен феномен. 41 години след победата им на „Евровизия“ с песента „Ватерло“, те имат продадени над 400 милиона албума. АББА продължават да бъдат най-продаваната група в света заедно с Бйитълс. Журналистът Георги Тошев разказва тяхната история такава, каквато е.  Той реализира книгата си след едно десетилетие работа и срещи с Агнета, Бьорн, Бени и Фрида. Благодарение на издателство Сиела, книгата е на книжния пазар у нас.

“Историята на Агнета, Бени, Бьорн, Ани-Фрид наподобява филм. Не холивудски, а шведски. В нея съжителстват елементи от великата северна сага, преплитат се триумф и трагедия, богатство и бедност. Спомнете си Нора на Ибсен или госпожица Юлия на Стриндберг. Каквото и да им се случва, те успяват да преодолеят себе си в преследването на своите мечти. Подобно на филмите на един друг велик швед, кинорежисьора и драматурга Ингмар Бергман, във филма на АББА има и болка, и светлина, и мрак, и така характерните за Севера неистовост и последователност”, споделя Георги Тошев. Едно от посланията на лентата му е, че музиката все пак се създава от хора с лични истории, които са не по-малко интересни от самите им творби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама