Христо Иванов: Съдебната реформа ще даде власт на почтените служители в системата

19:15, 19 юли 15 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нашата реформа стъпва на едно просто правило. Огромното мнозинство от българските съдии, прокурори и следователи са почтени професионалисти. На тях трябва да им дадем по-голяма власт, за да може постепенно да се изчисти цялата система. Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) е само част от това, което правя. Хората трябва да знаят какви решения и от кого се взимат там.

Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в ефира на бТВ.

По думите му ВСС се нарича правителство на съдебната власт. Той назначава, повишава и наказва органите на съдебната система. В момента ВСС е сложна институция и това спъва работата ѝ.

Половината от членовете на съвета се избират от Народното събрание, а другата половина от съдиите, прокурорите и следователите.

„Искаме да го преструктурираме по такъв начин, че съдиите да бъдат мнозинство. Да гарантираме, че професионалистите ще избират членовете на ВСС пряко. Няма да става посредствено, както досега“, обясни Иванов.

Според него това е позволявало на „вечните началници“ в системата всъщност доста силно да влияят на изхода от този избор.

Правосъдният министър уточни, че не говори за хората, които в момента са там. Това били системни проблеми, които той се опитвал да реши.

Попитан кое ще ни даде гаранция, че ако се раздели на две, ВСС ще взима по-почтени решения, министърът на правосъдието отговори, че се стреми прокурори и следователи да не могат да взимат решения за избор на съдии.

По същия начин съдиите да него правели и за прокурорите. Това са страни в процеса.

На въпрос колко мръсна е битката около съдебната реформа Христо Иванов обясни, че това е политически процес, който има една особеност. Тя била характерна при всяко упражняване на власт в България.

„Независимо от това на каква длъжност си и в каква власт – премиер, министър, прокурор, член на ВСС, за да можеш да упражняваш власт с успех трябва да можеш да се откаже от власт“, категоричен е Иванов.

По думите му от страна на гражданите съмненията са толкова големи, че управляващите трябва през цялото време да показват ръцете си. Да дават нови и нови гаранции за това, че ще бъдат под контрол и че ще се отичат.

Всички играчи на терена по свое му разбирали тази специфика на момента. Всеки от нас трудно решава това уравнение.

Водещият попита Христо Иванов дали има чисти ръце.

„Не просто имам чисти ръце. Имам чиста съвет. Никога не бих поставил под съмнение този факт. Спокойно мога да ви отговоря с „да“, отговори той.

Според правосъдният министър теренът в българския политически живот е страшно разкаян. Демокрацията имала трудно съзряване и той гледа на реформата като част от съзряването на демокрацията.

„Много хора се опитват да въртят мръсен бизнес в тази доста мътна вода, в която се намираме. Важно е да си поставим ясни цели и да се придържаме към тях“, посочи Христо Иванов. 

„За мен писалката винаги е била по-силна от томахавката". Според Иванов с главния прокурор Сотир Цацаров не са заровили томахавките, защото никога не са ги вадили.

На въпрос дали носи оставката в джоба си, Иванов каза, че вижда смисъл в това да е министър, докато вижда шанс реформата в правосъдието да се проведе. „Когато разбера, че всички шансове са изчерпани, ще си подам оставката", уточни той. „Не е толкова важно дали си държа оставката в джоба, а дали си нося химикалката", коментира още министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама