"Седем добри години" от живота на писателя Етгар Керет

20:03, 19 юли 15 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Седем добри години“. Така е озглавена новата стихосбирка на популярния по света и в България израелски писател Етгар Керет. Той я представи пред повече от 200 свои почитатели в София. Това беше петата му визита у нас и първият нехудожествен сборник, който е писал.

„Той винаги е казвал, че никога не му е хрумвало да пише недокументални текстове. Малко арогантно казва, че онези, които пишат документални текстове, нямат достатъчно въображение за художествената литература. Но след като се роди синът му, нещата се промениха. Поиска да остави архив, спомен за него, който като порасне, да може да го прочете. Както на него му се е искало да знае какво са чувствали родителите му, докато е растял“, разказа в интервю за София topnovini.bg българският му издател Манол Пейков.

Текстовете в сборника на Керет са много кратки, много лични, посветени на най-любимите му хора. Това е и причината сборникът „Седем добри години“ да не се издава в Израел и да не е преведен на родния език на автора. Както Керет сам казва, „има някои истории, които споделяш с близките си, има и други, които можеш да разкажеш само пред непознати“.

„Това са точно от този тип истории, които споделяш по-скоро с непознати. Той започва да ги пише, когато баща му се разболява и Керет осъзнава, че скоро ще си отиде. Сборникът се казва „Седем добри години“. Това всъщност са седемте години между раждането на сина му и смъртта на баща му“, разказва Манол Пейков.

Въпреки че Етгар Керет е имал десетки премиери, а разказите му са публикувани в най-големите световни издания, българският издател „Жанет 45“ му е особено близък. И петте гостувания на Керет в България са по покана на Манол Пейков. За хората, които не познават Керет толкова отблизо, попитахме българския му издател кои са трите думи, с които би го описал.

„Първата дума е „въображение“. Той е един от хората с най-богатото въображение, които познавам. Каза ми в един личен разговор, че въпреки неговата известност, аз съм издателят, който е присъствал на най-много негови премиери. Той никога не се повтаря, това е уникално. Той умее да разказва една и съща история, но под различен ъгъл и да те изненада.“

Втората дума е „топлота“. 

На премиерата на „Седем добри години“ в продължение на час и половина той даваше автографи, като рисуваше уникални илюстрации за всеки свой почитател.

Третата дума е „хуманизъм“. Той е такъв в най-добрия смисъл на думата.“, каза Манол Пейков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама