Янаки Стоилов критикува комисията „КТБ“

20:53, 19 юли 15 / Политика 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Временната парламентарната комисия за КТБ не изясни защо банката фалира в конкретния момент. Това се случи в края на юни 2014 г., а не по-рано или по-късно. Това заяви в ефира на "Канал 3" Янаки Стоилов, народен представител от парламентарната група на БСП.

По думите му заинтересованите да я крепят преди това са направили нужното, за да защитят авоарите си и тогава са оставили финансовата институция да потъне. Стоилов намекна, че от това са имали интерес ДСБ и ГЕРБ като припомни, че банката рухна след кафето на Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали три месеца преди това. "Тези, които казваха, че имат най-малко участие в банката, имаха по-голям интерес," каза той. 

Според депутата от БСП това е проличало при избора сега на нов управител на БНБ и дискусията за подуправителите, които най-вероятно ще запазят постовете си. Стоилов коментира, че е допускал какви механизми действат в този сектор още при избора на Иван Искров за втори мандат. Тогава първоначално ГЕРБ бяха против, но неочаквано го подкрепиха.

Според Стоилов промяната в отношението е "комбинация, с която (Искров) да бъде преподчинен от едно управление на друго, но финансово-икономическите интереси са едни и същи и сега (при гласуването на подуправителите) ще се види същото мнозинство - на ГЕРБ и ДПС.

Стоилов предположи, че външният натиск за реформи в България е свързан и с търсене на сигурност и толериране за определени фирми и всъщност предстоят не реформи, а опити за запазване на статуквото на същите интереси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама