Според експерт България ще бъде компенсирана, ако Гърция не си върне дълга

22:41, 19 юли 15 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Формално някакъв минимален риск съществува, но трябва да отчитаме и фактът, че ако Гърция не успее да си върне този конкретен дълг, България ще бъде компенсирана по един или друг начин през бюджета на Европейския съюз.

Това заяви пред агенция „Фокус” политологът доц. Даниел Смилов във връзка със ситуацията в съседната ни държава Гърция.

Според него не бива да се притесняваме. По-скоро в момента проблемът бил административен - как бързо да се намери решение така, че гръцките банки да могат да отворят в понеделник и пакетът от спасителни мерки да бъде задействан в максимално кратки срокове.

По думите му решението на Ципрас е разумно и всъщност трябва да четем политиката на СИРИЗА от гледна точка на това, че Ципрас се е опитвал да извлече максимално добри условия за страната си.

„Ако се вгледаме в резултата, който той постигна, все пак някакъв тип отстъпки бяха направени. Нещо повече. Гърция остана в еврозоната и в бъдеще не бих изключил и по-нататъшно облекчаване на нейните задължения“, посочи политологът.

Според Смилов облекчаването може да не дойде с опрощаване на дългове, а чрез разсрочването им, което било същото. Един дълг, ако бъде разсрочен за много голямо време, лихвената тежест, която страната поема, била доста малка.

Даниел Смилов твърди, че това непрекъснато се случвало в Гърция и дори сега лихвената ѝ тежест е по-малка в сравнение с държави, които имат пропорционално по-малък дълг, сравнен с техния брутен вътрешен продукт.

„Гърция има около 170% дълг спрямо БВП, а нейната лихвена тежест пропорционално е по-малка от държави, които имат около 110% дълг. Гърция би могла да се възползва от подобен род облекчаващи мерки и в бъдеще”, каза още доц. Даниел Смилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама