Физик от Търговище ще се обучава в Церн

07:12, 21 юли 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Соня Симеонова – старши учител по физика и астрономия във Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ в Търговище е единственият учител от областта, класиран за участие в Националната учителска програма за квалификация в ЦЕРН, информираха от гимназията. 

Преподавателката ще посети ЦЕРН – Женева в периода от 25 юли до 2 август. Соня Симеонова е включена в групата от 39 учители от страната, отговарящи на определени изисквания - участие в училищни, общински, регионални, национални и международни проекти и програми, в практически разработки и научни изследвания по физика и астрономия и др.

От програмата за обучение на български преподаватели в Eвропейската организация за ядрени изследвания в Швейцария до момента са се възползвали над 140 български учители по физика, астрономия и природни науки.

Те имат шанса да минат курс в лаборатория на ЦЕРН, който освен лекции включва и лабораторни упражнения. Целта е преподавателите да разработят начини, по които знанията им да се приложат в уроците по физика, астрономия и природни науки у нас.

ЦЕРН разполага с най-големия комплекс от ускорители в света. Създаден през 1954 година, той събира физици от цял свят, които проучват произхода на материята и силите, които я удържат.

Освен учители възможност да посетят ЦЕРН и да видят какво се случва там са имали и над 1300 български ученици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама