Недоволни пациенти ще подарят ковчег и пирони на НЗОК

07:14, 21 юли 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пациенти ще протестират по повод публикуваната на официалния сайт на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) промяна на критериите за лечението ни с биологична терапия. Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА), Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев (БСБББ) ще внесат в позицията си НЗОК в 8.30 часа.

„Здравната каса твърди, че настоява за диалог в името на това хората с ревматични заболявания да се лекуват и проследяват адекватно. За съжаление, обаче това не е вярно! НЗОК провежда имитация на диалог с пациентските организации, защитаващи правата на хората с ревматични заболявания!“ се казва в официално прессъобщение на трите организации.

Пациентите твърдят, че търпението им вече е изчерпано и нямат сили отново за болка и инвалидизация. Затова ще разчитат да бъдат разбрани техният отчаян, символичен подарък за НЗОК – ковчег и пирони.

„Защото с тези промени те забиват последният пирон в ковчега на болката и страданието ни!“, съобщават пациентските сдружения.

Според тях основната цел, с която НЗОК подготвя промени в критериите за лечение с биологични лекарства има е редуцирането на средствата, заплащани за лечение на хора с ревматични заболявания, а не, както твърдят от институцията, желанието за качествено и адекватно лечение и проследяване на състоянието им.

Пациентите създадоха и  петиция  в подкрепа на достъпа до съвременно лечение на хората с ревматични заболявани, като за малко повече от 24 часа тя е подписана от  800 души. 

Петицията ще остане отворена до 28.07.2015г., когато ще бъде внесена до всички институции.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама