Пореден опит да бъдат приети промените в „закона за референдумите“

07:33, 21 юли 15 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание за пореден път ще опита да приеме промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, по-известен като закона за референдумите.

Това ще се случи на днешното извънредно парламентарно заседание. Измененията до момента бяха отложени на няколко пъти по предложения на депутати от ДПС.

Промените предвиждат ключова реформа на системата за провеждане на референдуми в България. На първо четене бяха приети всички поправки, касаещи единствено провеждането на референдум и местни избори две в едно и участието на българите от чужбина. Между първо и второ четене обаче са внесени ключови изменения, които променят изначално правилата за провеждане на референдум.

Предвижда се отмяна на досегашното условия за валидност на референдума, което изискваше участие на поне толкова граждани, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Въвежда се праг за валидност от 40% от хората, които имат право на глас.

Ако се провеждат избори две в едно, независимо какви са те, референдумът ще бъде валиден без никакъв праг и ще изискват единствено повече от 50% от гласувалите да са подкрепили съответното предложение. С предложените поправки се намаляват и необходимия брой подписи за задължително свикване на референдум - от 500 000 те падат на 400 000.

Отпадане на тази точка от дневния ред беше поискано от ДПС, като първоначално групата на ГЕРБ не се съгласи и отхвърли предложението. Депутатът от Движението за права и свободи Хамид Хамид предложи размяна на последната точка 19 от дневния ред и въпросната точка за референдумите, която е под номер три, като това се хареса на мнозинството и така законът най-вероятно ще бъде обсъден в края на седмицата.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама