Концертният орган на зала „Сливен” ще бъде един от най-добрите в страната

07:57, 21 юли 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Музикалният инструмент на сливенската зала вероятно ще стане най-добрия музикален орган на територията на България, тъй като е с много добри качества и изработка”. Такава оценка бе дадена от специалистите в работилница за органи на швейцареца Фердинанд Щемер в Харман, община Брашов, Румъния, където от края на 2014 г. е транспортиран за ремонт концертният орган на зала „Сливен”.

Досега са отремонтирани дървените и метални елементи, като остава да се възстанови сценичната каса на инструмента и електрооборудване. Към него ще се добавят два нови регистъра, с които звученето и възможностите на инструмента се обогатяват значително.

На 12 октомври ремонтът на органа в Румъния ще завърши и той ще бъде върнат обратно в Сливен, където предстои монтаж и настройка в по-късен етап. Тя може да започнe едва след 23 ноември като за това ще са необходими три седмици абсолютна тишина в залата и температура от 18 до 20 градуса.

Ремонтът на органа възлиза на 120 000 лева. Сумата за възстановяването му се събира чрез дарения, а към момента е изплатена първата вноска от 40 000 лева. До края на месеца предстои изплащането и на втората от четирите вноски за ремонта.

До момента по залата са извършени строително-ремонтни дейности по фасадата, архитектурната част, допълнителни  конструктивни решения, водопроводната инсталация, отоплителната и вентилационна инсталации, електроинсталацията и покривни работи, съобщиха от общинското ръководство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама