Над 14 000 русенци вече имат код за достъп до редица ел. услуги на НАП

08:08, 21 юли 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Персоналният идентификационен код (ПИК), издаван на клиентите на Национална агенция за приходите, вече може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната. Досега кодът се получаваше задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите, съобщиха от приходната администрация в Русе.

Издаването на ПИК е безплатно, отнема няколко минути, а с кода физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги.

Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица, са възможността за автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията; подаване на осигурителната декларация 7, задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права, декларация образец 5, подавана от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване, декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори.

Над 320 000 са фирмите и физическите лица, ползватели на персонални кодове до момента, съобщават още от НАП.

В офиса на НАП в Русе през първото полугодие са издадени 4 273 персонални кода, което е близо два пъти повече, отколкото през цялата 2014 г. и вече над 14 000 клиенти от региона разполагат с ПИК. През изминалата данъчна кампания всяка трета декларация за доходите беше подадена по интернет с персонален код, над 2 млн. са справките за задължения и плащания, направени на сайта на НАП от началото на 2015 г.

Допълнителна информация за услугите с ПИК може да бъде получена от сайта на НАП www.nap.bg или на информационния телефон 070018700.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама