ДПС ускорява съдебната реформа след договореното между Борисов и Първанов

08:25, 21 юли 15 / Политика 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Движението за права и свободи е готово да подкрепи основните точки по осъществяването на съдебната реформа. Това обяви лидерът на партията Лютви Местан пред БТВ. За целта от ДПС предлагат новият законопроект да бъде внесен за гласуване в парламента незабавно.

Вчера премиерът Бойко Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов постигнаха устна договорка за подкрепа от страна на партията на президента на България между 2002 и 2012 г. именно на тези основни точки по реформата. 

По думите на Местан, ДПС ще предложи на днешната си среща с премиера актуализирано предложение, в което ще се вземе предвид консенсуса по най-важните точки.

"Ако днес внесем новия проект и изтеглим този, който разглеждахме до момента, по Конституция има изискване за отлежаване от 1 месец. Парламентът може да приеме новите условия на свое извънредно заседание. При този подход вероятността да постигнем съгласие от повече от 160 депутати е по-голяма", добави Местан.

Той каза още, че очаква на предложенията на ДПС да се погледне сериозно, тъй като "това може да е един от последните шансове за съдебната реформа в частта за изменение на Конституцията". Той подчерта, че това не е ултиматум, но най-вероятно друго развитие на сценария ще забави цялостно реформите.

Според него системни партии като ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и ДПС са политическите сили, които биха приели положително предложенията на Движението. Местан обаче не включи Патриотичния фронт и отново подчерта, че е категорично против участието им в управлението.

"Днес ДПС излиза с идея за ускоряване на реформата около консенсусните решения между Борисов и Първанов. Конституционните промени не са продукт на Реформаторския блок, а на широко съгласие между партиите. Всеки трябва да направи своите отстъпи в името на националния интерес. ДПС заявява да бъде активен съучастник по този въпрос. Ние се ангажираме с нашите подписи по проекта", каза още Местан.

Лидерът на ДПС уточни, че е много вероятно законопроектът на партията му да бъде внесен от над 180 депутати. По този начин, според него, България ще даде знак на Европа, че ще реализира съдебната реформа още преди изборите. Той обясни, че сегашният проект има шанс да мине на първо четене, но много трудно и бавно на второ. Именно заради това, ако предложенията на ДПС се внесат от 180 депутати, веднага ще се пристъпи към обсъждания и гласуване на второ четене.

Относно конкретиките на съдебната реформа, Местан заяви, че подкрепя разделението на ВСС на две колегии - на съдии и на прокурори и следователи. Той подчерта, че и в двете колегии мнозинството на магистратите трябва да се запази, защото в противен случай ще се наруши Конституцията. 

Местан не подмина и темата КТБ. Лидерът на ДПС е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да изиска от Цветан Василев да даде всички документи, с които разполага по аферата. Той добави, че е говорил с депутата от Движението Йордан Цонев за появата на името му в редица списъци, свързани с фалита на банката. Местан определи тези информации като брътвежи.

"Тези изнежени ръце след 19 години в политиката познават катрана. Цялото ми детство беше такова. Двете ми каки все още са по тютюневите ниви. Син съм на тютюнопроизводители и са ми познати проблемите", обясни Местан във връзка с проблемите в сектора.

Той обяви, че ДПС е внесло законопроект, който да реши централния проблем в бранша – отношенията между производител и големия купувач на тютюн. Най-вероятно ще се създаде асоциация на производителите, която ще е тип медиатор между двете страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама