Иван Гранитски представя книги на Георги Марков и Васил Гюзелев в Асеновград

09:34, 21 юли 15 / Култура 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иван Гранитски представя новата книга на акад. Георги Марков "Друга история на най-голямата война" и петтомника за Средновековието на акад. Васил Гюзелев на 28 юли в Асеновград.

"Друга история на най-голямата война" в нейните две части - "Разгарянето на пожара" и "Светът в пламъци", представя една различна от познатата на победителите гледна точка към Втората световна война.

"Книгата поднася другата гледна точка – тази, на победените", споделя Гранитски. По думите му този труд ще промени представите към "голямата война" не само на българските историци, но и на техните колеги по света.

Самият автор в своя предговор към книгата пише: "Понякога героите се оказват и престъпници, но те са крайните победители и историците по принуда или навик им прощават…Разсъждаващият човек си задава обаче всякакви въпроси – включително и "неудобни" някому".

Първият том на акад. Васил Гюзелев съдържа "Апология на Средновековието", която носи мотото "Търпението – това е великото качество на Средновековието". В това съчинение ученият посочва постиженията в една историческа епоха, показва магнетичното присъствие на Българското средновековие и представя писанията и изследванията за тази епоха от "Именника на българските ханове" до наше време. 

Освен "Апологията" в този том е включено и извороведческото изследване "Покръстване и християнизация на българите", което има приложение за българските, византийските и поствизантийските, западните и източните извори.

Вторият том  предлага ранната монография "Княз Борис Първи" и "Кавханите и ичиргу боилите на Българското ханство (VІІ-ХІ в.)". Третият том включва изследването "Папството и българите през Средновековието (ІХ-ХV в.)". Четвъртият том съдържа "Училища, скриптории, библиотеки и знания в България (ХІІІ-ХІV в.)". В петия том авторът пише  "Средновековна поезия от и за българите", която е една от последните му работи, разказаха от пресцентъра на Община Асеновград, канейки всички любители на литературата да присъстват на представянето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама