Засилват наблюдението над копитните животни в Шуменско

09:49, 21 юли 15 25 585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спешни съобщения от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен за засилен контрол над копитните животни са получили ветеринарните лекари от областта във връзка със регистрирания случай на антракс във Варненско. Това съобщи за Topnovini.bg ръководителят на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Шумен д-р Катя Райкинска.

Осем са стационарните огнища на антракс в Шуменско и още 26, където в последните 30 години са регистрирани единични случаи на болестта. Всички копитни животни в тез райони са ваксинирани против опасното заболяване още октомври и ноември миналата година. Имунизации са извършени и през тази.

Д-р Катя Райкинска припомни, че собствениците на крави, овце, кози трябва да са много бдителни и при най-малки съмнения за заболели животни да потърсят помощ от ветеринарните лекари.

Д-р Райкинска предупреди още, че купуването на мляко от случайни търговци е опасно за здравето на гражданите. Тя разказа за случай от миналата седмица, когато при проверка инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен засичат търговец на мляко, който продавал продукта от лека кола в кв. “Тракия”. От нерегламентирания търговец са иззети и унищожени 48 литра мляко, съставен му е акт. Нарушителят се оказал собственик на ферма, където също е направена проверка и са съставени предписания за нередности.

Д-р Катя Райкинска припомни още, че високите температури крият риск за бързо развалящи се храни, мляко, месо, и други продукти от животински произход, гражданите трябва да са бдителни при закупуването им и да следят за срока на годност, отбелязан на етикетите.

По сигнал на граждани е затворен магазин за хранителни стоки в село от област Шумен, защото в обекта се предлагали храни с изтекъл срок на годност. При проверка на контрольори от ОДБХ-Шумен в магазина на собственика са дадени предписания при последвалата инспекция обаче мъжът не допуснал контролните органи до обекта и това наложило неговото затваряне.

От ОДБХ-Шумен припомниха още, че антракса е болест, която се предава само от животно на човек. Заболяването е опасно, защото болестотворните организми са много издържливи, образуват спори и могат да оцелеят десетки години в почвата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама