Изключено е последващо разпространение на антракс във Варненско

10:23, 21 юли 15 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предприети са абсолютно всички превантивни мерки срещу последващо разпространение на заболяването антракс във Варненско. Започналата късно снощи ваксинация на животните в село Млада гвардия, където имаше смъртни случаи на 53-годишен овчар и две крави, се очаква да приключи довечера. С пълна сигурност може да се каже, че тя ще предотврати евентуално разпространение на зараза. Това заяви за Topnovini.bg д-р Даниел Денев, началник отдел "Здравеопазване на животните" при Областната дирекция по безопасност на храните във Варна и временно изпълняващ длъжността директор на институцията.

Той обясни, че извършените клинични прегледи и всички останали мерки са разписани по закон и здравните служби са спазили точно изискванията. "Няма начин кравата, която е починала в село Млада гвардия и чието месо бе иззето, да е била здрава. Дали е била болна от антракс или от нещо друго, не можем да гадаем, преди да излязат резултатите от лабораторните проби”, категоричен е д-р Денев. По думите на специалиста пробите все още се обработват, като истината за смъртта на животното ще излезе до дни. Независимо каква е тя, подчерта експертът, вариантът за разпространение на антракс във Варненско е изключен.

Все още се изчакват и резултатите от изследванията на четирима от 26-имата, които са имали някакъв контакт с починалия овчар и с месото от кравата, която е била заклана на 7 юли, съобщи д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна.

"Обстановката е спокойна, няма причини за притеснение сред хората”, увери здравният специалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама