Пациенти подариха ковчег на Здравната каса заради безплатни лекарства

10:48, 21 юли 15 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Болни от ревматоиден артрит подариха ковчег на Здравната каса при импровизиран протест пред сградата на НЗОК. Хората пяха "Аве Мария", докато поднасяха ковчега пред вратите на институцията, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Причината за странния протест е, че от 1 август в сила влиза наредба, с която се променят изискванията за получаването на скъпоструващи лекарства.

"За да ги получим безплатно, ще трябва да се преглеждаме само при ревматолози, които работят със Здравната каса. Голяма част от лекарите обаче нямат интерес да сключват договори с НЗОК", каза една от присъстващите на протеста - Албена Асенова.

По думите ѝ без това лечение болните ще се инвалидизират и няма да могат да ходят на работа.

"По новите изисквания, които те си въведоха без да уведомят никой от нас, излиза така, че се прехвърля отговорността върху ревматолозите, а те самите нямат условия, с които да ни лекуват. Един ревматолог може в годината да ни направи две изследвания, а на нас ни трябват ежемесечни изследвания, за да се следи състоянието ни. Да не кажа, че и сега доста често си плащаме изследванията", подчерта друг протестиращ - Димитър Янев.

Хората допълниха, че искат да бъдат дадени повече възможност на ревматолозите.

"При ревматоидните артрити наредба включва само една диагноза, която е рядка и която не е показана за лечение с биологично лекарство т.е. хората със серопозитивен ревматоид с различни разновидности в един момент няма да имат достъп до биологично лечение, защото те няма да могат да бъдат диспансеризирани, тъй като няма нормативен начин за това. Лекарите не желаят да ни хоспитализират, защото набора от прегледи, който ни се полага е изключително малък", каза друга жена от пациентите.

Зам.-директорът на Касата Димитър Петров изслуша исканията на болните, след което заяви, че хората не били разбрали правилно новите условия.

"Няма никакви основания да се притесняват. Мисля, че не е логично да се говори, че болните с ревматоиден артрит са ощетени с лечението. През последните години за тези заболявания се дават пари. През 2012 г. - 12 млн.лв., след това 20 млн.лв, а миналата година са дадени 58 млн.лв. Тази година се очаква над 70 млн.лв. за лечение на болни с ревматоиден артрит. Средната стойност на лечението е около 10 хил.лв. докато преди 5-6 години е била 10 пъти по-малко. Като имате предвид, че такава е и сумата за онкоболни", каза той.

По думите му, новота са правила са наложителни, защото започнало безконтролно изписване на лекарства.

"Така се удвоява всяка година разхода за болните с ревматоиден артрит. Получава се, че 10% от разходите на Здравната каса отиват за това заболяване. За около 5000 души. Ние не искаме да премахнем терапията. Всички болни ще продължат да си получават терапията, има протоколи. На никого няма да бъде спряно лечението. Идеята е включването на нови болни да става по определени критерии, тъй като вече имаме достатъчно данни, че се включват на биологична терапия хора, които на са показани", заяви Петров.

Пациентите връчиха на Петров и петиция в подкрепа на достъпа до съвременно лечение на хората с ревматични заболявани, като за малко повече от 24 часа тя е подписана от 800 души. Петицията ще остане отворена до 28 юли, когато ще бъде внесена до всички институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама