Служители на БКС възроптаха срещу избора на нов шеф, искат си стария (обновена)

10:52, 21 юли 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Синдикалната организация към КНСБ, работниците и служителите в "Благоустройствени строежи" възроптаха срещу внесеното предложение от зам.-кмета Красимир Стойчев за избор на управител на предприятието. Това е Иван Апостолов, който е избран след проведен конкурс от комисия на Общинския съвет.

Около 20 служители на БКС влязоха в залата на местния парламент с искане да бъде преразгледано решението. Те изразяват недоумение защо не е преизбран досегашният управител на предприятието Иван Петров, от чиято работа са много доволни, който също участваше в конкурса. Кандидати бяха и Живко Куцаров, Пенчо Цонков и Веселин Статев.

Служителите на БКС казват, че не знаят въобще на какво основание е избран Иван Апостолов, разполага ли изобщо с някакъв опит, съответно и квалификация в сферата на строителството, или не. За него само са чували, че е банков чиновник в ДСК. Говори се, че той е бил един от активните в СДС и близък приятел на бившия зам.-кмет по строителството и настоящ депутат Костадин Марков.

По време на заседанието при хората отиде кметът Димитър Николов в опит да разбере аргументите на работниците. Той се опита да ги убеди, че не е станало нищо фатално и ще бъде взето предвид тяхното становище. Но самият той не можел да повлияе на решението на комисията. Призова ги да отидат и да си вършат работата.

Пръв при обсъждането на докладната се изказа Георги Дражев от НФСБ. Той заяви, че Иван Апостолов е брат на секретарката на Костадин Марков. Според него категорично има конфликт на интереси при избора.

Руслан Карагьозов от ГЕРБ репликира Дражев, че постъпил некоректно, като разкрил какъв бил Апостолов по роднинска линия. Резултатът при гласуването на комисията бил 6:0, всички членове са били „за“ избора на Иван Апостолов и никой не ги е заплашвал да гласуват за него.

Общинският съветник Йордан Георгиев се изказа, че роднинските зависимости трябвало да бъдат надживени отдавна и да се съди според това какви качества притежава кандидатът, а не на кой е брат, кум, сват и т.н.

Ангел Божидаров от НФСБ заяви, че резултатът 6:0 означавало пълно единодушие, което се случвало по времето на Тодор Живков. Според него всички членове на комисията се подчинявали на желанията на кмета и се обръщали към него с думата „шефе“.

Евгений Мосинов изрази недоволството си, че кметът не е в залата (Николов напусна след диалога със служителите) и не може да се чуе неговото становище по въпроса. Също така според него е трябвало всички кандидати за управител на БКС да бъдат в залата и да бъдат изслушани, за да се прецени кой какъв капацитет има.

Зам.-кметът Костадин Стойчев заяви, че познавал досегашния шеф Иван Петров още преди да работи в БКС. Според него предприятието трябвало да бъде стабилизирано и тогава лично той поканил Петров да поеме предприятието. Сега дошло време за избор на ново ръководство. Стойчев не знаел, че Апостолов има роднина в Общината. Петров бил добър производственик, но го било обхванало отчаяние заради проблемите на предприятието. Зам.-кметът каза, че който и да бил управител, Общината ще продължи да развива предприятието. Петров щял да остане като ръководител на производството в БКС – сферата, където му била силата.

Членове на комисията защитиха избора си, като казаха, че Иван Апостолов имал изключително креативни идеи и им харесал неговият интелект.

Думата беше дадена на самия Иван Апостолов, който се представи. Той каза, че е финансист и банкер. Бил е управляващ съдружник на строителна фирма. Според него най-важно за успеха на едно дружество е работата в екип.

36-годишният Апостолов заяви, че се гордее, че е брат на сестра си и не вижда конфликт на интереси в неговия избор.

Евгений Мосинов поиска да бъдат и изслушани и другите кандидати за управител на „Благоустройствени строежи“. Председателят на Общинския съвет Костантин Луков му отвърна, че това нямало как да стане.

В крайна сметка местният парламент прие с 37 гласа "за" и 7 „против“ решението за избора на Иван Апостолов за управител на "Благоустройствени строежи".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама