Парламентът реши: В Шумен ще има филиал на Медицинския университет

11:16, 21 юли 15 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители гласуваха днес предложението за откриване на филиал на Варненския медицински университет в Шумен. Разкриването на учебното заведение в града бе подкрепено от 152-ма от депутатите, 1 гласува „против”, а един – „въздържал се”

Предвижда се в новото звено да бъдат обучавани студенти в две специалности, бакалавърска степен – „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. Определеният капацитет е от 80 места за всяка от специалностите.

Откриването на филиала е по искане на академичното ръководство на висшето училище и въз основа на положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Осигурени са необходимата материално-техническа база и академичен състав.

За филиала в Шумен е осигурен 10-членен академичен състав. Базата на Медицинския колеж, който ще се помещава в бившата Белодробна болница, ще се състои от 2 лекционни зали с възможност за организиране на телемост, 2 семинарни зали с по 10 места, 3 практически кабинета, компютърна зала с 10 работни места, библиотека, спортна зала, както и кабинети за преподавателите и администрацията.

Практическото обучение студентите ще провеждат в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ в община Шумен. Основни бази за обучение ще бъдат специализираните отделения на МБАЛ-Шумен и Комплексния онкологичен център, които са акредитирани за обучение на студенти.

След днешното решение Народното събрание, следва обнародването му в Държавен вестник, след което Министерството на образованието със свое постановление ще отпусне бройките за държавно обучение.

"Работим по подготовката на кандидатстудентската кампания и днес от 15 часа ще се проведе среща на ръководството на Медицинския университет с директорите на двата нови филиала - Шуменския и Великотърновския", каза зам.ректорката на университета проф. Тодорка Костадинова. По думите й има реален шанс, новото учебно заведение да приеме студенти още за тази академична година.

Директор на Медицинския колеж в Шумен ще бъде проф. Соня Тончева, която до 2005 г. е била директор и зам.-директор на старото учебно заведение за медицински сестри и акушерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама