Очакват над 800 младежи от Търговищко да си платят здравните осигуровки

11:28, 21 юли 15 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 800 са младежите в Търговищка  област приключили средното си образование, които се очаква да внесат здравноосигурителните си вноски, като предварително подадат декларация образец 7, обявиха от местния офис на НАП. От там припомниха на бъдещите студенти и младежите, които все още не са започнали работа, че след завършване на средно образование, до записване във висше учебно заведение   редовна форма на обучение в страната или чужбина, или до постъпването им на работа, те следва да заплатят сами здравните си осигуровки.

Съгласно действащите закони, лице което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца, за период от 36 месеца, губи пациентските си права. За да не се начисляват допълнително наказателни лихви и младежите да не загубят здравно-осигурителните си права, те следва да внесат първата здравна вноска за юли в размер на 16.80 лв. до 25 август. По същият начин и вноската за месец септември – до 25 октомври. Допустимо е вноските да се платят и за двата месеца наведнъж, но върху сумите ще бъде начислена лихва за периода.

Важно условие, преди плащането, е подаването на декларация образец 7 от лицата, които се осигуряват здравно за своя сметка. Тя се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, в структурата на НАП по постоянен адрес на задълженото лице.

Здравните вноски се превеждат по отделна сметка, указана във всеки офис на НАП, с код за вид плащане: 56 11 11. Ако все пак младежите пропуснат да внесат навреме своите здравни осигуровки, преди да го направят е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва за забавяне, най-често от сайта на НАП на адрес www.nap.bg (справка за здравноосигурителния статус). Най-лесният начин е лицата да получат достъп до Е-услугите на НАП с ПИК. Персоналният код ще им позволи достъп до видове справки касещи: здравен, социално-осигурителен статутс, лихви за забавени плащания и други. Размерът на дължимите здравни вноски може да се консултира и на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

"Съветът ни към българските студенти, които са избрали да продължат образованието си в чужбина да не забравят при завръщането си в България да изискват от висшето учебно заведение уверение за успешно приключил и заверен семестър или учебна година – редовна форма на обучение. Същото се превежда от заклет преводач и се представя пред НАП, за да бъде коригиран здравния статус на лицето, и то да може да ползва услугите платени то НЗОК, съответно и да има право да ползва европейска здравна карта, в случай на необходимост", информираха от офиса на приходната агенция в Търговище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама