Делото срещу бившата шефка на Агенцията по вписванията се отложи

11:38, 21 юли 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото срещу бившия изпълнителен директор на Агенция по вписванията (АВ) Виолета Николова, образувано за присвояването на 53 000 лева от бюджета на институцията, се отложи заради заболяването на друга подсъдима в процеса – Раина Иванова. Така започва статията на Лилия Христова за сайта "Съдебни репортажи". 

Според обвинителния акт в качеството си на ръководител на АВ в периода 19 юли – 19 декември 2011 г. Николова присвоила 53 000 лева от бюджета на агенцията под формата на допълнително материално стимулиране (ДМС). Тя разпределила 48 000 лева за себе си, а останалите 5 000 раздала на други служители. Подсъдими по делото са и бившият директор на дирекция „Административно и правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността” в АВ Раина Иванова, обвинена за улесняване на неправомерните действия на Николова и финансовият контрольор Тотка Стоилова, обвинена за неупражнен контрол.

На първа инстанция Софийски градски съд (СГС) осъди Николова на 5 години лишаване от свобода. Раина Иванова беше оправдана, а Тотка Стоилова беше осъдена на условна присъда от 2 години и 3 000 лева глоба.

На втора инстанция и трите подсъдими бяха оправдани. Съдиите от Софийски апелативен съд (САС) мотивираха решението си с това, че в наредбата, по която се разпределят ДМС за служителите в АВ, не се забранява директорът, в случая Николова, да си раздаде допълнителни бонуси. В нея е посочено още, че размерите на ДМС-тата на изпълнителния директор и на заместницте му се определят от министъра на правосъдието. Въпреки това нераздадените бонуси могат да бъдат разпределяни на всеки един или три месеца или в края на годината от изпълнителния директор, както е било в случая. Тълкувайки фактите по този начин, в решението си въззивния състав е критикувал само факта, че Николова е раздала значително повече на себе си отколкото на останалите служители в АВ.

След разглеждане на делото във Върховен касационен съд (ВКС), то е върнато на въззивната инстанция поради несъгласие с тълкуванието в постановеното решение. Според върховните съдии всички допълнителни възнаграждения за шефа на АВ се определят от правосъдния министър, от което следва нераздадените бонуси да се разпределят по същия ред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама