Поморие събра древни изкуства и фолклорни традиции на едно място

11:45, 21 юли 15 / Култура 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поморие посрещна съставите от САЩ, Италия и Грузия, гостуващи в България като участници в един от най-престижните международни фестивали за фолклор у нас, съобщиха от Общината. Формациите от трите държави избраха морското градче за една от своите черноморски изяви.

На изнесения концерт снощи лятната сцена на НЧ „Светлина 1939” се превърна в трибуна на световното културно наследство. Жители и гости на Поморие бяха запленени и наблюдаваха с интерес пъстрата фолклорна палитра, разтваряща се пред очите им. На събитието присъстваха заместник-кметът Илия Джингов и секретарят на Община Поморие Тони Митев.

 Общият брой на участниците в концерта надхвърляше 100 души, всеки от които със специална роля в пресъздаването на автентичните традиции на своя народ.

Групата „University 2” буквално постави „летящ” старт и зашемети зрителите. Грузинците демонстрираха типичните за народа си танци с динамични движения във въздуха и красиви одежди.

Атмосферата на дивия Запад представиха щатските каубои чрез характерни костюми, сложни степ танци и кънтри музика.

А рицарите от „Леоне Рампанте” пренесоха многобройната поморийска публика в епохата на Средновековието и Ранния Ренесанс. Тогава е създадено изкуството на хвърляне на знамена, често срещано при дворцовите забави и рицарски турнири.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама