Варуфакис: Гърция имаше алтернативен план, но не и Грекзит

11:54, 21 юли 15 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцкото правителство е имало алтернативен план, той обаче не е бил за излизането на страната от Еврозоната. Това заяви в интервю за CNN бившият финансов министър на страната Янис Варуфакис.

„Никакъв Грекзит не би могъл да е добър за Европа. След като не може да е добър за Европа, не може да е добър и за Гърция“, казва Варуфакис и обяснява как Грекзитът бил теза на германския финансов министър Волфганг Шойбле, с когото той я обсъждал, но "не е сигурен дали това е и теза на германския канцлер Ангела Меркел", заяви Варуфакис.

Бившият финансов министър обвинява кредиторите на Гърция, като казва, че те са затворили банките на страната, защото правителството в Атина се е осмелило да постави на референдум ултиматума, който кредиторите са му дали.

"Мисля, че една по-подробна инспекция ще разкрие истината за това, което казвам: Те бяха много по-заинтересовани от това да унизят това правителство и да го свалят, или най-малкото да се уверят, че то само ще се съсипе от гледна точка на политиката която води, отколкото да са се интересували от споразумение, което, например, би им гарантирало, че ще получат голямата част от парите си обратно," коментира бившият финансист номер едно на Гърция.

Варуфакис смята, че е пълен парадкос правителствата на Гърция и Германия да прокарват през парламентите си нов спасителен план, в който те не вярват.

"Алтернативният план предвиждаше създаване на ликвидност в европейска валута. Той не получи зелена светлинта и точно това е една от причините за моята оставка", каза още той.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама