Борисов, Местан и Кънев не намериха общ език за конституционните промени

12:08, 21 юли 15 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов, лидерът на ДПС Лютви Местан и председателят на ДСБ Радан Кънев  не намериха общ език за конституционните промени. Тримата преговаряха в Народното събрание за обща подкрепа за поправките в основиня закон, внесени от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фрот, БДЦ преди два месеца, предаде репортер на София Topnovini.bg. Промените в Конституцията са част от съдебната реформа.

 

Основната цел на Кънев и Борисов бе да убедят ДПС за необходимостта от приемането им. За целта са необходими най-малко 160 гласа, каквито до момента е невъзможно да бъдат събрани без гласовете на ДПС или БСП.

 

„С премиера Бойко Борисов сме за идеята за ускоряване на съдебната реформа и реализирането ѝ с мнозинство от над ¾“, заяви Лютви Местан.

 

Според него конституционната реформа трябва да се реализира още на етап "внасяне" със 180 подписа. В противен случай имало риск тя да се провали, което ще бъде изключително лош знак за България.

 

„Всеки трябва да направи своите стъпки, не компромиси, а усилия в името на националния интерес. Ние сме готови да подплатим ангажимента си на активен съучастник в конституционната реформа чрез полагане на всички ни 36 подписа върху новия конституционен проект“, не отстъпи Лютви Местан. 

 

Според него при предложения от него вариант целият процес щял завърши далеч преди местните избори към – някъде към 15 септември. 

 

Лидерът на ДПС е категорично против приемането на подобни промени по време на кампанията за местни избори и непосредствено след тях. Това нямало да е най-благоприятният момент за такива решения. Идеята му е те да се осъществят преди първия учебен ден - 15-ти септември.

 

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев изрази огорчението си, че в 43-то Народно събрание няма възможност за постигане на консенсус. Констатацията му била на базата на предишните му разговори с ДПС. 

 

„Съществуват поредица принципни разминавания, свързани с правните последици от конституционната промяна“, обобщи срещата си с Борисов и Местан Кънев.

 

Според премиера Бойко Борисов евентуален провал на измененията в Конституцията би означавал провал на съдебната реформа. 

 

„Ако това се случи, няма да загуби никой друго толкова много, колкото държавата“, отбеляза Борисов. 

 

По думите му това ще даде една много по-дълга писта и върху докладите на Европейската комисия, свързани с мониторинга над страната ни. 

 

„Също така Румъния ще има огромно предимство пред България“, констатира премиерът и допълни, че поставянето на партийните ангажименти пред националните ще гарантира изпреварването ни от страна на Румъния. 

 

Резултатът от неуспешното приемане на промените в Конституцията щели бъдат и тежък удар, който пряко ще ни се отрази и върху приемането ни в Шенген. 

 

По думите на премиера убедеността на всички била, че съдии трябва да номинират съдии, прокурори и следователи - прокурори и следователи. Червената линия била как да са избрани. Според него за следващите десетилетия се дава възможност на съдиите и прокурорите сами да решават кой ще израсне в кариерата.

 

„Всичко това, което говорим, не обслужва нито ръководството на прокуратурата, нито съда. То ще влезе след техния мандат и след избора на новия Висш съдебен съвет", добави Борисов

 

Това е втората среща на министър-председателя след вчерашната с лидера на АБВ Георги Първанов. Предложението на Първанов донякъде съвпада с това на Местан. И двамата се  обявиха в подкрепа на изготвянето на нов законопроект за промени в Конституцията.

 

Утре и в петък предстоят нови совалки на премиера с парламентарните групи на БСП и БДЦ, като социалистите се очертават като последната възможност за прокарването на идеите за промени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама