Закриват четири язовира в Старозагорско

12:16, 21 юли 15 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Четири язовира в Старозагорска област ще бъдат изведени от експлоатация”, съобщи областният управител Георги Ранов. Това са предписанията на специалната Комисия, назначена от него, която е проверила състоянието на водоемите в областта. Според експертите в предаварийно сътояние са язовирите в селата Долно Сахране, община Павел баня, Априлово, община Гълъбово и язовир „Хайдушко кладенче” край Гълъбово. Ще бъде закрит и язовирът в село Изворово, за когото има дадено предишно предписание при проверката миналата есен.

При проверката, проведена от 27 април до 15 юни т. г., Комисията е съставила 54 протокола с 86 предписания.

Проверени са и дейностите по превенция на преливниците на язовирите и изграждането на облекчителни съоръжения.

От Междуведомствената комисия за Старозагорска област са отпуснати общо 1 100 000 лв. за справяне с последиците от наводненията през м. г. 

Най-много са парите за община Гълъбово – 625 000 лв. За изграждане на предпазната дига на река Сазлийка в Гълъбово, която се скъса и потопи под вода подстанцията осигуряваща електрозанхранването на района, са дадени 388 410 лв., за друга дига до пазара в Гълъбово са отпуснати 109 372 лв., а за дигата на ул. „Волга” още 127 353 лв.

Община Мъглиж е получила 316 163 лв. за ремонта на моста за село Сливито, и на моста до село Юлиево, 111 890 лв. са отпуснати на община раднево за изграждане ан мостове над река при село Трънково, възстановена е и защитната дига на река Тунджа в Николаево, която е струвала 46 000 лв.

Областният управител оповести още, че по подадените от него два сиганала в окръжна прокуратура за евентуална човешка намеса при наводненията в Старозагорско в края на м. г. са извършени проверки. Не са установени данни за такава намеса и преписките са прекратени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама