"Водно конче" потапя инвалиди в морето край Варна (снимки и видео)

12:19, 21 юли 15 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плажната платформа за трудноподвижни хора във Варна е вече факт. Уникалната технология се намира в местността "Карантината", до акваторията пред Паметника лодка, и днес бе осветена с църковен ритуал в присъствието на кмета Иван Портних и спонсора на придобивката Пламен Димитров. Това е единственото място извън концесионната част, където асфалтовата алея е в непосредствена близост до морето.

Платформата, наречена "Водно конче", се захранва с енергия посредством соларна клетка. На кмета Иван Портних се падна възможността да придвижи инвалида Александър Дечев до морската вода, след което човекът се разплака от вълнение.

Управителят на фондацията, по чиято идея е изградена платформата, Пламен Климов, сподели, че е водил разговори с представители на фирмата концесионер на варненския плаж съоръжението да бъде монтирано на охраняемата ивица, но не е срещнал одобрение от тяхна страна. Това наложило платформата да бъде изградена извън концесионната част, до мостика преди военното поделение, където водата не е особено чиста, а и има голямо вълнение.

"Все още нямаме необходимия манталитет и възпитание да приемем хората в неравностойно положение, колкото и да се правим, че искаме да ги социализираме", не скри огорчението си Климов.

Той е благодарен на институциите за предоставения терен, който е изключително удобен за хората в инвалидни колички. До плажната платформа те достигат по дървена пътека, край която е монтирана и съблекалня. След това се прехвърлят на специален стол, който се задвижва към морето с дистанционно управление и се потапя на около метър дълбочина. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама