Кучетата водачи на незрящи хора ще влизат в институциите в Бургас

12:20, 21 юли 15 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кучетата водачи на хората с увреждания вече ще могат да влизат с тях при работа в различни учреждения и институции в Бургас. Това реши Общинският съвет в града с 26 гласа „за“ без никакъв дебат. За целта беше променена досега действащата Наредба за опазване на обществения ред на територията на морската община. Предложението дойде от общинския съветник на ГЕРБ в Бургас Милен Петров.

„През последните 15 години в нашата страна бе създадено и успешно работи училище за кучета водачи. Благодарение на тази дейност осигуряването на служебно куче за активни хора със зрителни увреждания стана по-достъпно и броят на успешните двойки, макар и бавно, непрекъснато расте“, е написал в докладната си Петров.

„С все по-широкото използване на кучета водачи започват да се открояват и някой все още неразрешени проблеми, свързани с хармонизирането на нашето законодателство по примера на напредналите в това направление държави. Факт е, че в България все още няма закон, уреждащ дейността на служебните кучета водачи“, допълва още в аргументите си Милен Петров.

Според общинския съветник това е сериозна предпоставка за възникване на конфликтни ситуации и създаване на неудобства на хора, които ежедневно осъществяват обичайните си дейности, ползвайки служебно куче водач.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама