5 детски градини в Русе ще прилагат иновативни методи за обучение и интеграция

12:27, 21 юли 15 25 761 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пресконференция днес в Община Русе бе представен проект "Равен достъп на деца в риск до предучилищна подготовка и интеркултурно образование чрез иновативно обучение, интегриран подход и привлекателни условия в детските градини в община Русе". Той бе представен от директора на дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова, която е и ръководител на проекта, както и от зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров. 

Петте детски градини ("Звездица", "Детелина", "Ралица", "Червената шапчица" и ОДЗ "Снежанка") ще са бенифициенти по т.нар. "Норвежка програма", и ще усвояват общо 224 780 евро. Основните цели, които проектът си поставя, е да създаде привлекателни условия в детските заведения чрез модерни образователни методи за предучилищна подготовка на деца в неравностойно положение от различни етноси - сред които роми, арменци, евреи. Ще се работи активно и с родителите чрез разнообразни форми на интеркултурно образование, за да се постигне трайно сближаване на деца от различни социални групи в мултикултурната среда. 

Ирена Петрова коментира, че около 40% от цялата сума ще е за ремонтни дейности по сградите на детските заведения. Освен това ще се работи по създаване на равни условия за предучилищна подготовка на децата в риск с акцент при работата с децата от ромски произход. Ще бъдат въведени модерни учебни практики, интерактивни методи и неформално образование в детските градини.

В цялостното изпълнение на проекта ще бъдат включени и експерти, които ще обучават педагозите в детските заведения в интеркултурни компетенции, като се предвижда и обучение по специфични езици за по-естествена комуникация с децата-билингви. Заедно с родителите ще бъдат създадени клубове, които наред с останалите занимания ще провеждат лятно и зимно училище с фокус към еко-образованието и здравословния начин на живот. Предвидени са игри сред природата със спортно-туристически, културен и здравен характер. След провеждането им ще бъде отпечатан албум със снимки, приказки, песни и легенди от различните култури. 

По време на изпълнението на дейностите ще се извършва и образователен обмен с норвежките партньори, сред които са организациите Kongsberg Soroptimistklub, SI Union of Norway – Kongsberg, B.A.R.N. – Barn Av Regnbuen Norge - Terråk. Краен срок за приключване на проекта е 30 април 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама